Роман М. та С. Дяченків «Ритуал»: інакшість як шлях до відчуженості

Автор(и)

  • Лариса Іванівна Лебедівна Національний університет «Києво-Могилянська академія», Ukraine

Ключові слова:

інший, чужий, ідентичність, ініціація, ритуал

Анотація

На прикладі роману М. та С. Дяченків «Ритуал» розглядаються поняття інакшості, чужості та самотності, ідентичності, а також інакшості, що призводить до відчуженості через призму ініціації як духовного шляху та ритуалу як дотримання традицій. В «Ритуалі» актуальним залишається питання пізнання чужинця/іншого в самому собі.

Біографія автора

Лариса Іванівна Лебедівна, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

кандидат філологічних наук, вчений секретар

Посилання

Дяченки М. та С. Ритуал / Марина та Сергій Дяченки ; [пер. з рос. Л. Люлика]. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. – 280 с.

Еліаде М. Священне і мирське; Міфи, сновидіння і містерії; Мефістофель і андрогін; Окультизм, ворожбитство і культурні уподобання / Мірча Еліаде ; [пер. з нім., фр., англ. Г. Кьорян, В. Сахно]. – К. : Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2001. – 592 с.

Кэмпбелл Дж. Тысячеликий герой / Дж. Кэмпбелл ; [пер. с англ.]. – М. : «Рефл-бук», «АСТ», К. : «Ваклер», 1997. – 383 с.

Кристева Ю. Самі собі чужі / Юлія Кристева ; [пер. з фр. З. Борисюк]. – К. : Вид-во Соломії Павличко «Основи», 2004. – 262 с.

Хороб С. Міфологічний дискурс роману Марини та Сергія Дяченків «Ритуал» / Соломія Хороб // Література. Діти. Час. Вісник Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва. – Вип. 4. – Рівне : Дятлик М., 2013. – С. 191–196.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА НА ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ