АВТОРСЬКА КАЗКА НА ФОЛЬКЛОРНИЙ МОТИВ («КАЗКА ПРО КАЛИНОВУ СОПІЛКУ» О. ЗАБУЖКО)

Автор(и)

  • В. І. Сподарець Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, Україна

Ключові слова:

українська література, екзистенційна проблематика, екзистенціал гріха, Оксана Забужко, поетика, міф, фольклор

Анотація

На матеріалі повісті Оксани Забужко «Казка про калинову сопілку» проаналізовані способи художнього моделювання мотиву гріха. Письменницю цікавить така його іпос-тась, як гріх нелюбові, небезпечна перш за все ланцюговою реакцією біди, здатної, як показала «Казка…», охопити духовний простір в масштабі від родини до роду. В роботі аналізується поетикальний ресурс повісті, зокрема, мовленнєвий. Враховано досвід ін-ших дослідників творчості О.Забужко, і передовсім Вадима Скуратівського, який звер-нув увагу на унікальність поетики твору. Мікроаналіз художньої структури, особливо мовних партій, дає підстави твердити, що його проблематика аж ніяк не обмежена ге-ндером, а охоплює суспільство в цілому, де гендер – лише найбільш показовий фраг-мент. Досліджено наративні стратегії фольклорно-міфологічного мислення письмен-ниці, що, з одного боку, передбачають атмосферу ідеально очікуваного (фольклор), а з іншого – вщент руйнують таку можливість (міф про Каїна і Авеля). Різниця потенціалів дає особливу напругу оповіді. Досліджена на рівні поетики екзистенційна проблема грі-ха нелюбові виступає в художньому світі «Казки про калинову сопілку» О. Забужко чин-ником небезпечним, деструктивним і нищівним.

Біографія автора

В. І. Сподарець, Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського

канд. філол. наук, доцент кафедри української філології і
методики викладання фахових дисциплін

Посилання

Агеєва В. Жіночий простір: феміністичний дискурс українського модернізму / В. Агеєва. – К. : Факт, 2003. – 320 с.

Гундорова Т. Післячорнобильська бібліотека. Український літературний постмодернізм / Т. Гундорова. – К. : Часопис «Критика», 2005. – 264 с.

Забужко О. Сестро, сестро : Повісті та оповідання / О. Забужко. – К. : Факт, 2003. – 240 с.

Зборовська Н. Код української літератури. Проект психоісторії новітньої української літератури / Н. Зборовська. – К. : Академвидав, 2006. – 504 с.

Костенко Л. Вибране / Л. Костенко. – К. : Дніпро, 1989. – 559 с.

Мамардашвили М. Введение в философию. (Феноменология философии). Лекция 1 // Новый круг / М. Мамардашвили. – К., 1992. – №2. – 320 с.

Радько Г. Архетипи та екзистенціали в «Казці про калинову сопілку» Оксани Забужко // Філологічні семінари. Парадигма сучасного літературознавства : світовий контекст. Випуск 16 / Г. Радько. – К., 2013. – С. 263–269.

Скуратівський В. Нельотна погода. Замість передмови та замість монографії // Забужко О. Сестро, сестро : Повісті та оповідання / В. Скуратівський. – К. : Факт, 2003. – С. 5–19.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ПОЕТИКА СЛОВ’ЯНСЬКИХ ЛІТЕРАТУР. СЛОВ’ЯНСЬКІ ЛІТЕРАТУРИ У ВИМІРІ ТИПОЛОГІЧНИХ ЗБЛИЖЕНЬ ТА ТВОРЧИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ